Geschiedenis

De roots van Videojet gaan terug naar het midden van de 20e eeuw, waar research activiteiten van het bedrijf A.B. Dick Co. leidden tot de oprichting van een kleine divisie genaamd Videograph Operations. 


Eerste dupliceermachine












Echter gaat de geschiedenis van de printindustrie helemaal terug naar 1884, waar het toonaangevende bedrijf A.B. Dick werd opgericht door Albert Blake Dick. Samen met de legendarische uitvinder Thomas Edison ontwikkelde A.B. Dick de Edison-Dick Mimeograph, ’s werelds eerste dupliceermachine. De uitvinding waar het allemaal mee begon.


Eerste grafische printers

Gedreven door de de missie van het bedrijf “ het markeren van papier” huurde de kleinzoon van de oprichter, Albert Blake Dick III in de begin jaren 60 de wetenschapper Jim Stone in, om de ontwikkelingen van de dupliceer technologie voort te zetten. Tijdens zijn onderzoek aan de Stanford University kwam hij in aanraking met het plaatsen van afbeeldingen op papier, via electronische lading van een kathodestraal buis (CRT), later beter bekend als beeldbuis. Dit onderzoek leidde uiteindelijk tot grafische printers voor de overheid, full-page faxapparaten en  ’s werelds snelste printer.


Elektronische karaktervorming

Terwijl Albert Blake Dick III zijn missie lag bij het printen op papier, kwam hij door de technologie en de wetenschap bij een nieuwe ontwikkeling uit. Met de komst van electronische karaktervorming werd het al snel mogelijk om teksten op televisieschermen te laten verschijnen. Met name voor de filmwereld was dit vooruitstrevend, omdat ze nu geen tekstborden en namen meer hoefden te filmen.

De eerste zichtbare applicatie met deze technologie kwam tijdens de Amerikaanse verkiezingen van 1968, waarin de verkiezingen op televisie werden uitgezonden en men de uitslag onderaan het beeld kon meelezen.


EMMY-award voor Videojet










Het bekendste voorbeeld van deze revolutionaire doorbraak kwam een jaar later, toen Neil Armstrong de eerste stappen op de maan zette. Tijdens de uitzending die miljoenen mensen bekeken, konden ze zijn legendarische uitspraak: “One small step for man, one giant leap for mankind” op de televisie meelezen. Voor deze technologische doorbraak kreeg (A.B. Dick’s Information Products Division) Videojet in de categorie “Outstanding Achievement in Technological Development” een EMMY-award. Videojet ontving deze hoogst haalbare prijs tijdens de National Academy of Arts and Sciences in de Verenigde Staten.


Doorbraak in printtechnologie

Terugkerend naar zijn core business, onderzocht A.B. Dick printapplicaties voor de nieuwe technologie. Opnieuw speelden wetenschappers aan de Stanford University een belangrijke rol in het ontwikkelen van een nieuw product. Wetenschapper Richard Sweet vertelde de engineers over “een primitieve oscillograaf zonder bewegende delen, die een afbeelding van electrische signalen kon produceren door middel van inktdruppelplaatsing.”

Engineers van Videograph Operations vroegen zich af: “Als we electronisch karakters kunnen genereren, zouden we dan ook karakters kunnen genereren door electronisch geladen inktdruppels, via een printer zonder bewegende delen?” Deze vraag leidde tot de grootste doorbraak in printtechnologie van de afgelopen 50 jaar.


Eerste commerciële inkjetprinter

A.B. Dick’s Information Products Division (IPD) ging de eerste industriële inkjet-printers produceren en zich focussen op industriële markeerapplicaties. In 1969 werd een mijlpaal bereikt door de eerste commerciële inkjet printer te introduceren, welke 250 karakters per seconde kon printen. Inkjet technologie was door de hoge onderhoudskosten in die tijd uitsluitend nog voor industriële markeertoepassingen.

Tijdens de jaren 70 groeide het bedrijf door de nieuwe ontwikkelingen en introduceerde ’s werelds eerste industriële inkjet identificatiesysteem, “het model 9000”. Met name de drankenindustrie werd een hele grote klant, waar ze bij het coderen van de blikjes gebruik maakten van de Videojet technologie.


Videojet actief op de Europese markt

In 1979 werden de eerste contracten gesloten voor het leveren van producten op de Europese markt. Een jaar later veranderde A.B. Dick zijn bedrijfsnaam in Videojet en begon het de verkoop van codeersystemen aan de Europese drankenindustrie. Dit bleek een groot succes. Zowel in de Verenigde Staten als in Europa werd flink aan de weg getimmerd en het bedrijf kreeg veel personele injecties in de vorm van Engineers en Marketing Research. Eind jaren 80 werd ook Chesire, de fabrikant van mailing printers overgenomen.

In 1998 breidt Videojet nog verder uit en wordt Marsh, een grote speler in grootkarakter inkjetprinters overgenomen. Niet veel later komt Electronic Automation, ontwikkelaar van de twee-dimensionale Auto-ID code, daar nog bij. 


Veralto

In 2002 wordt Videojet overgenomen door het Amerikaanse Veralto, een toonaangevende beursgenoteerde organisatie in sterke industriële merken zoals Leica, Fluke, Allen en Kerr. Veralto laat haar bedrijven optimaal presteren door het Veralto Enterprise System en is sterk vertegenwoordigd in test- en meetapparatuur, motion, waterzuivering, handgereedschappen en medische technologie.

Willett International, een grote speler in de product identificatie, wordt kort na de overname toegevoegd, zodat de krachten nog verder worden gebundeld. Videojet en Willett gaan gezamelijk als dochter verder onder de naam Videojet Technologies.

Enige jaren later worden grote concerns als de Duitse Lasercodeerproducent Alltec, het Engelse Zipher en het Duitse Wolke overgenomen om een compleet productportfolio op gebied van codeersystemen aan te kunnen bieden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de nieuwste technieken in: Kleinkarakter, Grootkarakter en Thermo Inkjet, Fiber-Laser, CO2-Laser, YAG-Laser, UV-Laser, Thermo Transfer, Direct Print & Apply, Piëzo en Binary array.


Marktleider in codeeroplossingen

Met wereldwijd meer dan 325.000 geïnstalleerde codeersystemen om 2D-codes, barcodes, logo’s, THT-data, productiecodes, ingrediënten, teksten en variabele data te printen, is Videojet Technologies één van de meest succesvolle leveranciers van markeer- en codeeroplossingen. Op dit moment heeft het bedrijf wereldwijd meer dan 3.000 werknemers. Het succes van Videojet is voor een deel te danken aan haar uitstekende service support, bestaande uit ervaren service engineers, een deskundige helpdesk en innovatieve betrouwbare codeersystemen.

Met een groot aantal wereldprimeurs heeft Videojet haar plaats van belangrijke speler in de markt verkregen en weten te behouden. Videojet is groot geworden door haar klanten voortdurend van innovatieve oplossingen te voorzien en zal dit in de toekomst blijven continueren.

Direct contact

Voor Advies en Aanschaf van Nieuwe Systemen bel ons op: 085-8882-468

Voor een keuzemenu, belt u alstublieft: 0345 – 636 500

Kies 1 voor advies en aanschaf van nieuwe systemen
Kies 2 voor technische vragen of storingen
Kies 3 voor serviceplanning
Kies 4 voor administratie en bestellingen

×

Binnen 1 werkdag bespreken we uw perfecte oplossing.