IP-classificaties: de juiste machine selecteren voor de werkomgeving

IP-classificaties (of ‘Ingress Protection’) zijn gestandaardiseerde codes die de bescherming identificeren die een apparaat heeft tegen het binnendringen van vaste deeltjes (stof) en vloeistof (water). Deze classificaties zijn van cruciaal belang in industriële omgevingen waar apparatuur en elektronische componenten kunnen worden blootgesteld aan uitdagende omstandigheden.

IP-classificaties zijn gedefinieerd in IEC 60529, een internationale norm die de weerstand van behuizingen van elektrische en elektronische apparaten tegen het binnendringen van stof en vloeistoffen beoordeelt. Het beoordeelt ook hoe gemakkelijk het is om toegang te krijgen tot de potentieel gevaarlijke onderdelen in de behuizing. Met IEC 60529-classificaties kunnen fabrikanten hun producten in Europa en andere gebieden buiten Noord-Amerika verkopen.

De norm gebruikt een IP-code om de mate van bescherming te beoordelen, die bestaat uit de letters “IP” gevolgd door een of twee cijfers. Het eerste cijfer beschrijft de bescherming tegen vaste deeltjes, terwijl het tweede cijfer de bescherming tegen water of andere vloeistoffen aangeeft.

IPXX

Waarom IP-classificaties belangrijk zijn

Voor vaste deeltjes geldt dat als de IP-classificatie van een behuizing niet in aanmerking wordt genomen, stof zich op componenten kan verzamelen en als isolator kan fungeren. Dit betekent dat bewegende onderdelen zoals ventilatoren verstopt kunnen raken en dat stof op verwijderbare onderdelen de elektrische contacten kan onderbreken. Afhankelijk van de vochtigheidsgraad en het stof kunnen de elektrische componenten niet goed werken of kortsluiting veroorzaken, of kunnen onderdelen oververhit raken, wat kan leiden tot geavanceerde storingen of verminderde prestaties.

Wat vloeistoffen betreft, kan vocht in de machine worden gezogen en zich op componenten nestelen, waardoor corrosie en roest ontstaan. Afhankelijk van de hoeveelheid vocht die de behuizing kan binnendringen, kunnen de elektrische componenten niet goed werken of kortsluiting veroorzaken, waardoor behuizingsonderdelen voortijdig defect raken of niet optimaal functioneren. Behuizingen met een IP65-classificatie zijn geschikt voor vuile/stoffige omstandigheden en omgevingen met reiniging naar beneden.

IP54 versus IP65-classificaties

Twee van de meest voorkomende IP-classificaties voor industriële apparatuur zijn IP54 en IP65. Laten we eens kijken naar het verschil tussen de twee beoordelingsniveaus.

IP54:  Het IP54-classificatieniveau met een voorloopcijfer van 5 betekent dat de apparatuur voor de bescherming tegen vaste deeltjes beschermd is tegen stof. De behuizing biedt volledige bescherming tegen aanraking en voorkomt het binnendringen van grote hoeveelheden stof. Het tweede cijfer van 4 geeft aan dat er bescherming wordt geboden tegen water dat vanuit elke richting tegen de behuizing spat. Behuizingen met een IP54-classificatie zijn geschikt voor “matig” stoffige omgevingen of omgevingen waar water aan de buitenkant van de apparatuur kan spatten.

IP65:  Het eerste cijfer van 6 in dit beoordelingsniveau betekent dat de geleverde bescherming tegen deeltjes stofdicht is, met volledige bescherming tegen contact en geen binnendringen van stof. Het tweede cijfer is 5 betekent dat de behuizing beschermd is tegen water dat wordt geprojecteerd door stralen die uit elke richting komen.

Blijf voorop met het laatste nieuws:

Waarom het belangrijk is om rekening te houden met IP-classificaties bij het selecteren van apparatuur

Het selecteren van apparatuur met de juiste IP-classificaties is om verschillende redenen van vitaal belang in industriële omgevingen:

  • Operationele betrouwbaarheid: Door ervoor te zorgen dat machines bestand zijn tegen omgevingsfactoren, wordt onverwachte stilstand voorkomen en blijft de productiviteit op peil.
  • Levensduur: Een goede bescherming tegen stof en water helpt de levensduur van apparatuur te verlengen, waardoor er minder terugkerende onderdelen hoeven te worden vervangen en gerepareerd.
  • Veiligheid: Door te voorkomen dat schadelijke deeltjes en vloeistoffen de apparatuur binnendringen, worden zowel de machines als de operators beschermd, waardoor het risico op elektrische gevaren en storingen tot een minimum wordt beperkt.
  • Naleving: Het naleven van industrienormen en -voorschriften is essentieel om juridische en operationele redenen, om ervoor te zorgen dat de apparatuur voldoet aan de veiligheids- en prestatie-eisen.

Het begrijpen en selecteren van de juiste IP-classificaties voor productieapparatuur helpt bij het creëren van een vruchtbare, efficiënte en veilige werkomgeving, afgestemd op de specifieke eisen van industriële activiteiten.

Videojet-inkjetprinters, lasermarkeersystemen, thermotransferprinters en etiketteeroplossingen bieden verschillende niveaus van IP-bescherming. De meeste systemen zijn standaard verkrijgbaar met IP54 met de optie om te upgraden naar IP65-classificatie.

Bescherming
tegen stof
Bescherming
tegen water
Eerste
nummer
DefinitieTweede
nummer
DefinitieTests
0Geen bescherming0Geen beschermingGeen
1Beschermd tegen voorwerpen > 50 mm (wijzers)1Druppelen: Verticaal vallende druppels druppelend water
hebben geen schadelijk effect.
Duur van de test: 10 minuten Watervolume: gelijk aan 1 mm
neerslag per minuut
2Beschermd tegen voorwerpen > 12mm (vingers)2Gekantelde druppels: Verticaal druppelend water heeft geen schadelijk effect wanneer de behuizing in een hoek tot 15° ten opzichte van de normale positie wordt gekanteld.Duur van de test: 10 minuten Watervolume: gelijk aan 3 mm
neerslag per minuut
3Beschermd tegen voorwerpen > 2,5 mm (gereedschap/draden)3Sproeien: Water dat als nevel onder elke hoek tot 60° ten opzichte van de verticaal valt, heeft geen schadelijk effect.Duur van de test: 5
minuten

Watervolume: 0,7
liter per minuut

Waterdruk: 80-100 kPa
4Beschermd tegen voorwerpen > 1 mm (klein gereedschap)4Opspatten: Water dat vanuit welke richting dan ook tegen de
behuizing spat, heeft geen schadelijk effect.
Duur van de test: 5
minuten

Watervolume: 10
liter per minuut

Waterdruk: 80-100 kPa
5Beschermd tegen stof, maar niet luchtdicht5Waterstralen: Water dat door een mondstuk (6.3 mm) vanuit elke
richting tegen de behuizing wordt geprojecteerd, mag geen schadelijke effecten hebben.
Duur van de test: minimaal
3 minuten

Watervolume: 12,5 liter per minuut

Waterdruk: 30 kPa op een afstand van 3m
6stofdicht – volledig beschermd tegen stof6Krachtige waterstralen: Water dat in krachtige stralen (mondstuk van
12,5 mm) vanuit elke richting tegen de behuizing wordt geprojecteerd, heeft geen schadelijke effecten.
Duur van de test: minimaal
3 minuten

Watervolume: 100 liter per minuut

Waterdruk: 100 kPa op een
afstand van 3m
7Onderdompeling: Het binnendringen van water in schadelijke
hoeveelheden is niet mogelijk wanneer de behuizing wordt ondergedompeld in water tot 1 m.
Duur van de test: 30 minuten

Watervolume: onderdompeling op een diepte van 1 m
8Onderdompeling: De apparatuur is hermetisch afgesloten, zodat continue onderdompeling in water van meer dan 1 m geen schadelijke effecten heeft.

Diepte aangegeven door de fabrikant.
Testduur: continue onderdompeling in water